Ellipszis tréner q-faktor és lépéstávolság

Ellipszis tréner – Q-faktor és lépéstávolság a két talán legfontosabb adat ahhoz, hogy egészségesen és biztonságosan tudjunk edzeni ellipszis trénerünkkel. Az alábbiakban kifejtjük, hogy melyik miért is olyan fontos és mire kell figyelni ellipszis tréner vásárláskor. Reméljük cikkünk hasznos lesz az Önök számára!

Ellipszis tréner – Q-faktor
Az „ellipszisjáró komfort” cikkünkben már említést tettünk erről a komfort „szolgáltatásról” azóta rengeteg kérdés érkezett ezzel kapcsolatban és úgy gondoltuk, hogy itt az ideje kicsit részletesebben is feldolgozni a témát és azon belül ezt a két funkciót.

Mi is az a Q-faktor?

Sokan teszik fel ezt a kérdést – a válasz roppant egyszerű: a Két lábfej közti oldal irányú távolságot jelenti, mikor is a két lábfej egymás mellett van – fenti képen látható módon.

Miért is fontos ez az adat?

A Q – faktor egy nagyon fontos adat, sok gyártó / cég szándékosan nem közli, mert ha, megtudnák a vásárlók azokat az adatokat, illetve végig gondolnák, mit is jelent a Q faktor, akkor nem valószínű, hogy azt a terméket / márkát választanák. Szerencsére egyre elterjedtebb és egyre több (komoly) cég teszi közzé az adatokat. A Q-faktor egy olyan adat mely a két lábfej közti távolságot mutatja meg, mint ahogy azt fentebb írtuk is. Gondoljuk végig, egy olyan ellipszisjáró esetében ahol mondjuk 35 cm a két láb közti távolság. A fenti képen látszódik, hogy sétálás közben 130mm a távolság, futás közben pedi mindössze 90 mm a távolság. Ezek a normális adatok, illetve a lényeg, hogy 150mm vagy az alatt legyen a Q-faktor!

Most nézzük meg újra a példát: 35cm-es távolságnál már „kis” terpeszben állunk, mikor is a térd ízületeink nem úgy állnak mintha futnánk, vagy sétálnánk. Ez tulajdonképpen egy nem megszokott testtartás és így a porcok, ízületek gyorsabban, jobban kophatnak vagy netán sérülhetnek! Ezért is nagyon fontos, hogy a Q-faktor minnél kisebb legyen és egy természetes biztonságos mozgásunk legyen edzés közben!

Figyelem!

Ne dőljünk be azoknak a kereskedőknek akik ennek az ellenkezőjét állítják, gondoljuk végig és teszteljük otthonunkban, ne hagyjuk, hogy „lyukat beszéljenek a hasunkba” – teszt nem kerül semmibe, mérjen le annyi távolságot amennyi a gépnek a Q faktor adata, rajzolja fel egy papírra és álljon a mért adatokra. Ön is érezheti hogy nem természetes a testtartása a térd ízületeknél!

Lehetőleg olyan gyártót válasszunk aki ezeket az adatokat közli! – Természetesen itt márkákat és típusokat nem adhatunk meg a törvények értelmében, de ha felkeresik ügyfélszolgálatunkat, kollégáink kézséggel segítenek!

Lépéstávolság

A lépéstávolság nagyon fontos tényező minden ellipszis trénernél. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gépet vásárolunk a családunk vagy saját részünkre. Nagyon fontos, hogy mindig a legmagasabb családtagunkat vegyük figyelembe (aki használni fogja az ellipszisjárót). Ez részben azért fontos, mert egy magas embernek más a lépéshossza és egy esetlegesen kisebb gépnél, vagy nem megfelelő gépnél, nem tudja úgy megdolgozni a testét ahogy szeretné, illetve még kárt is tehet benne, hiszen az ízületei pillanatok alatt elkophatnak. Egy magas embernek az sem mindegy, hogy milyen magasan van a gép kapaszkodója. Az a normális, ha vállmagasságban egyenesen meg tudja fogni a kapaszkodót és rendessen ki húzza a kezét vállait az ellipszisjáró használat közben.Példáúl egy Horizon Fitness ellipszisjáró általánosságban 41-51cm-es lépéstávolsággal rendelkeznek, ez a lépéstávolság egy 190-200cm-es embernek megfelelőek! Ezt mindig vegyük figyelembe ellipszisjáró vásárlásakor!

Reméljük, hogy cikkünk hasznos volt – amennyiben kérdése lenne, kérem keresse fel ügyfélszolgálatunkat bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük