Ellipszisjáró vagy crosstrainer

Ellipszisjáró vagy Crosstrainer? Ez egy olyan kérdés melyet ma Magyarországon mindenki kever és csak kevesen tudják, hogy melyik – melyik gép. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi az ellipszisjáró és mi a crosstrainer…

Ellipszisjáró vagy Crosstrainer
Kezdjük az elején, léteznek első és hátsó lendkerekes edzőgépek a megkülönböztetés már itt kezdődik ugyanis a hátsó lendkerekes gépeket hívjuk valójában crosstrainernek és az első lendkerekes gépeket hívjuk ellipszisjárónak. Kis országunkban találkozhatunk ezenkívűl még rengeteg elnevezéssel, de hivatalosan, crosstrainernek illetve ellipszisjárónak hívjuk ezeket a gépeket. Lássunk néhány példát, mik is keringenek az éterben: találkozhatunk „sífutó gépekkel” ; „elliptical” ; „ellipszistrainer” ; „levegőjáró”….stb ezek az elnevezések sajnos nem tükrözik a valóságot! Ami igaz és amiért ténylegesen érdemes ellipszisjárót vásárolni, hogy tulajdonképpen négy gép mozgását tudjuk vele végezni, nyílván ezek a mozgások nem ugyanazok, mint ha egy teljesen különálló gépet vásárolnánk.

Nézzük milyen gépek mozgását ismerhetjük fel egy ilyen ellipszisjáróban:
Futás – futópad
Lépcsőzés – lépcsőzőgép
Sifutás
Tekerés – szobakerékpár
Természetesen, mint ahogy fentebb említettük, ezeknek a gépeknek a mozgása, nem ér fel egy futópad, lépcsőzőgép, szobakerékpár mozgásával! Ezek mind-mind speciálisan megtrervezett fitnesz eszközök. Az ellipszisjáróknak és a crosstrainereknek a mozgása csak hasonlít ezeknek a gépeknek a mozgására és nagyjából ugyanazokat az izomcsoportokat edzik mint ezek a gépek külön-külön.

Melyik fajta gépet válasszuk vásárlásnál ellipszisjáró vagy crosstrainer?
A válasz nagyon nehéz, az ellipszisjáró az egyetlen olyan fitnesz eszköz amit kipróbálás nélkül nagyon nehéz ajánlani! Nagyon sok kitételnek meg kell felelnie és nagyon fontosak a felhasználók adatai / paraméterei. Fontos, hogy mekkora annak a felhasználónak a súlya aki használni fogja ( ha többen használják, akkor a várható legnagyobb súlyra van szükség), kell a magasság is,( ha többen használják, akkor a várható legmagasabb adatra van szükség). Ezek az adatok alapján már el lehet indulni és lehet választani megfelelő fitneszgépet. Természetesen ha van bármi elképzelés, hogy mit is tudjon az ellipszisjáró akkor azt minden esetben közöljük az eladóval. Léteznek mágnesfékes és ergométeres ellipszisjárók (ezt egy másik cikkünkben részleteztük, hogy mi is a különbség köztük). A mi tanácsunk, hogy inkább, ha tehetik akkor az ergométeres ellipszisjárókat válasszuk, mint a mágnesfékeseket. Na nem azért, mert azok drágábbak, vagy nagyobb a haszon rajtuk…stb hanem azért, mert a felhasználók 60-70% a vásárlás után 1-2 hónapon belül teljesen elhagyja az edzést. Egy mágnesfékes gépnél nincs motiváció, nincsenek kihívások és nagyon gyorsan meg lehet unni a gépet, ha nincs elég kitartásunk. Egy ergométeres gépnél rengeteg motiváció van és rengeteg extra funkció is lehet, mely élvezetessé és motiváltá teheti edzéseinket!

Egy kicsit elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől, de úgy gondoljuk ezeket fontos volt megemlíteni.

Tulajdonképpen mindkét gép nagyon jó és nagyon hasznos fitnesz eszköz. Technikailag sincs köztük hatalmas különbség. Amit talán megemlíthetünk valós különbségnek az a mozgás forma és a mozgástartomány.

Crosstrainer: A crosstrainerek általában kisebb lépéstávolsággal rendelkeznek és inkább a hátsó combizmokat erősítik jobban. Természetesen mindkét gép az ellipszisjáró is és a crosstrainer is megmozgatja az összes főbb izomcsoportot.

Ellipszisjáró: Az ellipszisjáró inkább az első combizmokat erősíti jobban, de ugyanakkor lényegesen jobb a mozgástartománya és a rendszer nem engedi a sarkat el emelni a talpazattól ezért sokkal jobb és funkcionálisabb a mozgása. Általában az ellipszisjáróknak hosszabb a lépéshosszuk és magasabb a markolatmagasságuk is.

Cégünk ajánlása:
Cégünk elsősorban a Horizon Fitness vagy Vision Fitness ellipszisjárókat ajánlja.

Horizon Fitness ellipszisjárók – Vision Fitness ellipszisjárók

Indoklás:

A Horizon Fitness és Vision Fitness ellipszisjárók mind-mind megfelelnek a fentiekben leírt követelményeknek. „Nagytestű” ellipszisjárókról van szó, melyek nagy teherbírással rendelkeznek és mivel nagy gépekről beszélünk minden magassághoz megfelelnek, tehát bárki nyugodt szívvel megvásárolhatja bármelyiket! Mindegyik gép ergométeres és az áruk is eléggé baráti! Például a Horizon Fitness Athos ellipszisjáró ára 109.900,- Ft mely jelenleg a piacon ezekkel a paraméterekkel verhetetlen!!!! Más márkából ennyiért maximum egy mágnesfékes ellipszisjárót tud majd vásárolni, vagy egy lényegesen gyengébb paraméterekkel rendelkező ergométeres gépet! Szót érdemel a Horizon Fitness és Vision Fitness gyártói garancia is – 30 év garancia a vázszerkezetre és a fékrendszerekre, 10 év garancia a hajtómotorokra, 2 év garancia az elektronikára és 2 évig garantáljuk, hogy a kifutott termékekhez is tudunk alkatrészeket biztosítani folyamatosan! Úgy gondoljuk ezek az infók amgukért beszélnek!

Reméljük cikkünkel segítettünk az ellipszisjáró vásárlási szándékuk megkönnyítésében!

Amennyiben kérdése lenne írjon nekünk és további segítséget nyújtunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük