Elliptikus trénerek, vagy más néven ellipszisjárók

Elliptikus trénerek, vagy más néven ellipszisjárók.
Sokan érdeklődnek az elliptikus tréner vásárlása előtt, hogy vajon mik azok a szempontok, amikre oda kell figyelni. Például, mekkora legyen a lendkerék, milyen nagy a lépéstávolság és lépéshossz és így tovább?

Ezen szempontok alapján mutatnám be a HORIZON család két különböző árkategóriás típusainak választékát, amelyekkel véleményem szerinti biztosan elégedett lehet a használója.

HORIZON SYROS és a SYROS PRO
A Syros és a Syros Pro között ránézésre nem találunk különbséget, csak bekapcsolt állapotban látható a legszembetűnőbb eltérés, a színes kijelző a Pro komputerén. A belső szerkezetét tekintve a Pro 23 kg-os, míg az alap Syros 22 kg-os lendkerékkel van szerelve. Ez valljuk be, működését tekintve semmit sem befolyásol. A lépéshossz, lépési magassága és lépés távolsága (Q faktor) mindkettőnek azonos. Lépéshossz 41 cm, lépési magasság 16 cm, lépés távolság 19 cm.
Teherbírásuk között 1 kg differencia van, ami ugye szintén elhanyagolható (136,135 kg). Testesebb felhasználóknak is megnyugtató érzés, hogy elbírja súlyukat a sporteszközük. Mindkét gép alkalmas egy fittségi teszt elvégzésére és mutatja a testzsír százalékot. Az alap Syrosnál és a Pronál is 16 nehézségi szint gondoskodik a terhelhetőségről, amikhez az első esetében 9 programot, míg a másodiknál 16 programot rendeltek hozzá. Mindkét gép esetében lehetőség van 1 saját edzésterv (program) szerkesztésére és rögzítésére. Úgy szintén mindkét esetben választhatunk pulzus alapú programot, célzónás programot, vagy például teljesítmény alapú programot.

Garanciális feltételek a HORIZON-nál megszokott kimagaslóan hosszú időre szólnak. Általános 2 év, mágnesfékre és vázszerkezetre 30 év.

ANDES 3e, ANDES 5, ANDES 7i, ANDES 8i
Legeklatánsabb különbség más elliptikus trénerekhez hasonlítva a termékcsaládot, az APS (adjustable pivoting system) mozgás dinamikus pedál rendszer (ellipszis járók, komfort) és az első blokkban leírt SYROS elliptikus trénerekhez képest a lendkerék elhelyezkedése, hiszen az ANDES család első lendkerekes, míg a legtöbb, egyszerűbb gép, így a

SYROS is hátsó lendkerekes. Jelentőségükre még visszatérünk. Előtte azonban röviden vessük össze az ANDES család tagjainak legfontosabb paramétereit.

 

 

ANDES 3e

ANDES 5

ANDES 7i

ANDES 8i

lépéshossz

41 cm

50,8 cm

50,8 cm

41 cm

lépési magasság

33,4 cm

27 cm

27 cm

27,8 cm

lépés távolság (Q faktor)

86 mm

86 mm

86 mm

65 mm

programok száma

10

10

14

16

fokozatok száma

16

20

30

30

lendkerék súlya

7 kg

8 kg

10,5kg

10,5 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindegyik modell 136 kg teherbírású és számos kényelmi szolgáltatással rendelkezik. A nagyméretű grafikus LCD kijelző széria felszerelés. Az ANDES 8i -nél már Blue-Backlit kijelzőt találunk. Ezek a típusok úgy lettek tervezve és kialakítva, hogy egy akár 2m magas ember is kényelmesen használhassa. Összecsukó rendszerük biztosítja, hogy egy kisebb lakásban se okozzon gondot az elhelyezésük. Az ANDES 5 és ANDES 7i modellek beépített Sonic Surrond hangfalakkal szolgálják a kényelmet. Az ANDES 3e kivételéven mindegyik típuson PASSPORT előkészítést járul hozzá a még magasabb igények kiszolgálásához.

Passport rendszerről bővebben

Ha a SYROS és az ANDES termékcsaládot kellene összehasonlítanom, akkor természetesen a jobb felszereltségű, magasabb színvonalat nyújtó és összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt kínáló ANDES típusokra voksolnék, bár tudom jól, hogy ezeknek a legszerényebb változatát sem engedheti meg mindenki magának.

Néhány pragmatikus szempont vásárlás előtt:

Lehet hasonlítgatni a lendkerék méretét, tapasztalatom szerint viszont sok jelentősége nincs. Sőt nem ad valós képet a tényleges lendítő tömegről, ami pedig pontosabb érték lehetne.
Egy korábbi cikk tartalma szerint: Ellipszisjárók – lendkerék
Sokan kérdeznek arról, is, hogy milyen zsírégető programmal rendelkezik az adott termék. Ezt többen valami csoda programnak vélik, és lehet még edzeni sem kell, ha a funkció működik. El kell, hogy szomorítsak minden olyan érdeklődőt, akiket ez motivált volna, csodák nincsenek itt sem. Mozgás és használat nélkül nem fogunk edzettebbé, fittebbé és karcsúbbá válni. Bármelyik program lehet zsírégető, ha annak intenzitása, időtartalma szervezetünkhöz és alkatunkhoz mérten több kalóriát éget el, mint amennyit beviszünk a napi táplálkozással. Ennyire egyszerű a történet.

Sokkal fontosabbnak gondolom azt a ,,komfort” érzetet, praktikumot, amit egy gép nyújtani tud. Ez nem attól függ, hogy mennyire erős az ellenállása egy elliptikus trénernek. Ha az alsó végtagokat akarjuk erősíteni, akkor van, de aki kardió mozgásra vágyik…. szoktam említeni, hogy – oly ritkán futunk térdig érő vízben és a futópadon sem akasztunk gumikötelet a lábunkra, hogy nagyobb legyen az ellenállás. Ha a cél, az eredményes kardió edzés, és ezt ízületkímélően szeretnénk végezni, az elliptikus trénerek jó választások. Ha a felső testünket is átakarjuk mozgatni de nem súlyzós edzésre vágyunk, szintén jó választás.
A komfort érzésünk pedig leginkább egyéb ergonómiai szempontokon alapul, úgy mint lépéshossz, lépési magasság, Q faktor. (Q faktor és lépéstávolságról bővebben) Ezen szempontok alapján az ANDES család feltétlenül élen jár, már csak azért is mert a lendkerék elöl helyezkedik el és ez miatt a Q faktor a normál lépési szélességhez közelít, így természetesen kényelmesebben futhatunk mint ,,terpeszállásban”. Az APS (adjustable pivoting system) mozgás dinamikus pedál rendszer pedig olyan futás élményt kínál, amilyennel én személy szerint még más gépeknél nem találkoztam.

Összegezve az elliptikus trénerekről folytatott elmélkedésemet azzal zárnám, hogy mozgás, zsírégetés, erőnlét szempontjából ideális választás egy a pénztárcánknak és egyéb kényelmi igényeinknek megfelelő elliptikus tréner, legyen az akár a HORIZON család bármely tagja vagy más általunk forgalmazott márka képviselője.

Jó edzést és egészséges életet kívánva mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük