Futópad, ellipszis tréner, szobakerékpár áramfogyasztása, rezsicsökkentés 2022

A címből minden kiderül, hogy ez a cikk miről is fog szólni. Sajnos 2022-ben nagyon sokan felteszik ezt a kérdést kollégáinknak, hogy mennyi áramot fogyaszt egy szobabicikli, vagy egy futópad, eseteleg egy ellipszis tréner. Sajnálatos módon a háború miatt, sok minden megváltozott a világban, és igenis egy fontos kérdés lett ez, hiszen sok ügyfelünket foglalkoztat mindez. Sajnos a Szociális médiában pedig óriási pánikkeltés olvasható helyenként, ezért szeretnénk tisztába tenni ezt a kérdést!

Meglepődve tapasztaltuk, mikor egy olyan partnerünk tette fel ezt a kérdést, aki egyébként egy sportcsarnokot üzemeltet egy neves csapatnál. Itt gondoltuk, hogy akkor ezt igenis össze kell szednünk, és tájékoztatni nagyságrendileg az ügyfeleket és átbeszélni, hogy ez hogyan is néz ki. Az alábbiakban össze fogom szedni a gépeket nagy gyüjtő csoportokba rendezve. természetesen azt tudni kell, hogy minden gép más és más funkcióval bír, kisebb nagyobb motor lehet ezekben, ezért extra pontos adatokat nem tudunk mutatni, de olyat amivel azért számolgatni lehet igen.

Nézzük az első, és talán leglényegesebb kérdést,

Mennyi áramot fogyaszt egy futópad?

Ez még mindig egy nagy gyüjtő kategória, hiszen rengeteg futópad szerepel a kínálatban. Itt az első és leglényegesebb fogyasztó a futópad motorja, tehát fontos tényező, hogy mekkora motorja van a futópadunknak. Ezt az alábbiakban általánosítom egy táblázatban. A második fogyasztó lehet a futópad emelőmotorja, ami nem minden futópadnál van beszerelve. Vannak futópadok, melyek elektromos dőlésszög nélkül kaphatóak. A harmadik fogyasztó a futópad kijelzője lesz, de ez általában elenyésző áramfelvétellel jár, hiszen ide már egy transzformált kis áram kerül felvezetésre, és itt csak a visszajelzéseket kapjuk, melyeket alacsony áramfogyasztású LED-ek, mutatják (általánosságban), illetve vannak modellek, melyek TFT vagy egyéb extra kijelzővel rendelkeznek, természetesen ott megint más az áramfogyasztás. Minél több extra funkció van a futópadunkban, annál több áramot fog fogyasztani. Befolyásoló tényező lehet az is, hogy AC vagy DC motorral rendelkezik a futópadunk. Az AC (váltóáramú) motorokat általában edzőtermi futópadokban használjuk, ritka otthoni használatú futópdokban, a DC (egyenáramú) motorokat pedig otthoni futópadokban használjuk. Összességében az AC motorok gazdaságosabbak, ha ugyanazon értékekre vetítjük le, de mivel a DC motorok kisebbek, ezért azok kevesebbet fogyasztanak. Persze, ha két egyforma teljesítményű pl 4 Le-s AC és DC motorról beszélünk, akkor az AC motor kevesebbet fog fogyasztani a mükődési elve miatt!

Azért van jó hír is, a kor előrehaladtával, főleg a Horizon Fitness márka termékeinél, olyan motorokat gyártanak, melyek kisebb fogyasztással bírnak, viszont a teljesítményt azt maradéktalanul leadják, és ha még mindez nem lenne elég meggyőző, akkor rendelkeznek általában a gépek egy energiatakarékos üzemmóddal is, ami kikapcsolja alvó módba a készüléket, ha az nincs használatban.

Na de nézzük a táblázatot: (a táblázatban a jelenlegi átlag 36,- Ft-os KW áron számoltunk! Amennyiben ez változna, az árak nem érvényesek, és csak be kell szorozni azokat a megfelelő összeggel)

Motor teljesítmény LE Áramfogyasztás Watt/ KW Rezsicsökkentett átlag ár Óránkénti költség Ft
1,0Le motor 740 watt azaz 0,74Kw 36,- Ft / Kw 26,64,- Ft
1,5Le motor 1100 watt azaz 1,1Kw 36,- Ft / Kw 39,6,- Ft
2,0Le motor 1470 watt azaz 1,47Kw 36,- Ft / Kw 52,92,- Ft
2,5Le motor 1840 watt azaz 1,84Kw 36,- Ft / Kw 66,24,- Ft
3,0Le motor 2200 watt azaz 2,2Kw 36,- Ft / Kw 79,2,- Ft
3,5Le motor 2600 watt azaz 2,6Kw 36,- Ft / Kw 93,6,- Ft 
4,0Le motor 3000 watt azaz 3Kw 36,- Ft / Kw 108,- Ft

Amit esetleg érdemes még tudni, hogy általában a futópadok otthoni használatban napi 2-3 órás igénybevételre vannak tervezve, egyes modellek 6-8 órás használatra, az edzőtermi gépek, pedig 0-24 órás használatra. A képlet innen nagyon egyszerű, ha egy 4 tagú család minden tagja használja a futópadot heti kétszer (számoljunk egy 2,5Le-s motorral), akkor 4(óra) x 66,24 (Ft/óra) x 2 (heti alkalom) = 529,92,- Ft a heti fogyasztása, az haviban úgy néz ki, hogy 2119,68 ,- Ft lesz!

Mennyi áramot fogyaszt egy szobakerékpár, Mennyi áramot fogyaszt egy elliptikus térner?

Ezeket a kategóriákat egybe vesszük, hiszen, mivel az elve ugyanaz, a belső rendszere, szinte teljesen ugyanaz a két kategóriának, és szinte az összes áramfelvevő egység is ugyanaz a két típusban. Talán még ide sorolhatnánk az evezőgépeket is, meg a taposó gépek egy részét is.

Ezek a modellek szinte kivétel nélkül vagy elemmel mükődnek, itt értelmeszerűen nincs miről beszélnünk, illetve adapteres megoldással rendelkeznek. Ugye az adaptert is a konnektorba dugjuk be, de abban van egy transzformátor, ami le redukálja a felvett áramot és csak 6V, 9V, 12V esetleg 24V-ot vagy e körüli áramon működnek. Itt értelemszerűen egy jóval kisebb fogyasztóról beszélünk, hiszen szinte alig van benne elektronika. Egy szobakerékpárnál, vagy egy elliptikus trénernél az elsődleges fogyasztó az állító motor (általános elektromosan állítható ECB mágnesfékes rendszerről beszélünk), másodlagos fogyasztó a kijelző, ami ugyanúgy mint a futópadnál, szinte csak arra szolgál, hogy adatokat jelenítsen meg, és továbbítson a motor felé, mindezt egy LED, LCD, vagy TFT kijelző segítségével.

Egy átlagos szobakerékpár 60-100 Watt körül fogyaszt óránként, tehát a fentiekkel számolva 36,- Ft / kw/óra áron, az össezg így néz ki:

0,06Kw (ez a 60W) x 36,-Ft=2,16Ft / óra áramot fogyaszt! Ezt annyi órával kell szorozni, amennyit használjuk! Amennyiben a terméket minden hétköznap 1 órát használjuk, az egy hónapban átlag 20 nappal számolva 20 óra x 2,16Ft = 43,2 Ft áramot fogyasztunk el (20×0,06=1,2Kw)

Természetesen itt egy átlagos szobakerékpárról beszélünk, ami egy elektromos fékrendszerrel van ellátva. Vannak indukciós fékrendszerrel működő szobabiciklik is, melyek több áramot vesznek fel, de ezek sem sokkal többet, Minden terméknek van egy adattáblája, azon fel van tüntetve általában a teljesítmény adat, ami alapján csak át kell váltanunk kw-ra és beszoroznunk a 36,- Ft-os összeggel.

Tehát itt azért kimondhatjuk, hogy akár egy havi szobabicikli, elliptikus tréner, evezőgép akár mindennapos használata sem okoz komoly anyagi veszteséget! Nem kell tartani extra magas költségektől!

Az egészségünk roppant fontos! Amennyiben nem tudjuk a szabadban biztosítani a mozgásunkat, akkor szerezzünk be egy edzőgépet, és azzal próbáljuk meg mindezt pótolni. A szervezetünk mozgásra van „tervezve” nem arra, hogy egésznap a számítógép, tv, telefon előtt/mellett üljünk/álljunk… (természetesen tisztelet a kivételeknek), hanem arra, hogy mozogjunk! Sokkal kevesebb olyan ember szenved mozgásszervi problémáktól akik mozognak, sportólnak! Ennyit megér, hogy tegyünk az egészségünkért, de természetesen spórolni is fontos! Válasszon okosan, és keressen energitakarékos edzőgépeket. Amennyiben segítségre van szüksége, kollégáink állnak rendelkezésükre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük