Lendkerék nagysága

Ellipszisjáró Lendkerék nagysága – miért „ekkora” és miért „akkora” más-más modellekben? Mit számít a lendkerék nagysága?… és még ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg szakszerű válaszokat adni!

Ellipszisjáró Lendkerék nagysága

Sokszor, sokhelyen, több országban felteszik ezt a kérdést, hogy miért ekkora és miért akkora egyes márkáknál a lendkerék, mit is számít ez és miben nyújt előnyt vagy éppen hátrányt… ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg válaszolni ebben a cikkben.

Miért kisebb és miért nagyobb különböző modelleknél és márkáknál a lendkerék súlya?
A válasz roppant egyszerű, szinte minden modellben / márkában egyforma a lendkerék súlya. (természetesen +/- 1-2 kg eltérés lehetséges, de az semmit sem fog számítani az edzésünkben). Tudomásunk szerint 2 márka írja le valójában a lendkerék súlyát (Horizon Fitness és a Vision Fitness). Szinte minden más gyártó egy olyan magas számot ír le csak a lendkerék súlyára, hogy lassan ott tartunk, hogy nagyobb lesz a lendkerék súlya mint az ellipszisjáró valódi tömege! Ez egy kicsit vicces, az igazság, hogy ezek a gyártók beleszámítják a komplett hajtókar, pedálok és egyéb alkatrészek súlyát is, így jön ki egy hatalmas lendkerék súly. A Horizon Fitness és Vision Fitness leírja a valódi lendkerék NETTO súlyát és nem számítja bele az egyéb alkatrészek tömegét. Így kapunk egy valódi súlyt a lendkerékre. Ezt természetesen teszteltük is szakszervizünkben és az eredmények valóban a fent említetteket igazolták. Nem szabad mindenféle „kereskedői trükknek” bedölnünk! Egy kis ” igazítással bármely ellipszsijáró lendkerekéből ki lehet hozni olyan terhelést, hogy legyen az csak 5-6kg nem fogja tudni a felhasználó mondjuk 16-os erősségen hajtani, ellenben egy 40kg-os lendkereket meg gond nélkül tud perceken át tekerni…! Természetesen márkaneveket direkt nem mondunk, de gondolom mindenki látni fogja a kiszemelt gépek adataiból, hogy melyiknek mekkora a lendkereke…

Nézzünk egy példát: Adott egy ellipszisjáró 40kg-os lendkerékkel, a gép összsúlya 68kg (ez már magában gyanús lehet). Képzeljük csak el, hogy a többi alkatrész a fém vázszerkezet, a pedálok, a hajtókarok, a lendkerék tartó bakok, a konzoltartó oszlopok, kapaszkodók, a talpak…. amik mind – mind fémből (vas, acél vagy alumínium) vannak azoknak a súlya hol marad – 28 kg lenne maga a gépszerkezete a műanyag alkatrészekkel együtt… amennyiben ez igaz lenne, akkor nem egy tartós gépet sikerült összeraknia annak a gyártónak aki ezt kiadta…. Sokszor előfordul az is, hogy direkt nem adják meg, vagy azt mondják, „nem tudják mekkora” a gépnek az összsúlya. Ezeket az infókat a gyártóknak kötelességük kiadni és már a gép csomagolásán is fel kell tüntetniük a netto és a bruttó (csomagolással együtti) súlyát! Ne hagyjuk magunkat becsapni!

A Horizon Fitness -nek is csak 2db ellipszisjárójának van extra nagy lendkereke mely 22kg (netto) az Athos és az Athos Pro ellipszisjárónak – viszont az összsúlya arányos (60kg) ez így egy valós adat és semmiféle trükk nincs benne. Természetesen ezek a modellek bemutatótermünkben kipróbálhatóak és össze is tudják hasonlítani már termékek „extra nagy ” 🙂 lendkerekes ellipszisjáróival!

Mit is számít a lendkerék nagysága?
Valójában nem túl sokat. A lendkerék adja az ellenállás alapját. Itt is sok féle infót hallhatunk, hogy minnél nagyobb a lendkerék, annál jobb, annál jobban megmozgatja a testünket, annál szélesebb és erőeljesebb edzést vihetünk véghez… ezek nem igazak! A lendkerék, ténylegesen csak az ellenálásnál játszik szerepet. Ahhoz, hogy jobban megmozgassa a testünket, semmi köze nincs!

A testünk megmozgatásához az számít, hogy a sokak által lendkeréknek hitt első vagy hátsó tárcsák (ahova az ellipszisjáró talpai csatlakoznak) mekkora átmérővel rendelkeznek (vagy mekkora kar van bennük, amire a talpak csatlakoznak), illetve milyen magasak a karok (a maximális markolatmagasságot nem minden esetben a talajtól számítják, hanem az ellipszisjáró egy pontjától! ez fontos információ lehet, kérdezzen rá vásárláskor).

Az erőteljesebb edzéshez a fékrendszer típusa számít. Egy mágnesfékes rendszer általában 1-8 vagy 1-10 fokozatig állítható. Természetesen ezek a fékrendszerek tökéletesen megfelelnek, de nem biztos, hogy mindenki számára kellő erősségű és széleskörű terhelés állítást biztosítanak.

Azoknak a felhasználóknak akik profibb és motiváció dúsabb ellipszisjárót szeretnének vásárolni, mindenképpen az ergométeres ellipszisjárókat ajánljuk. Itt a terhelést már nem csak 1-8 -ig tudjuk állítani, hanem 1-16-ig illetve 25-400wattig… Különböző programok segítik majd az edzésünket és teszik motiváltabbá.

 

Reméljük ezzel a cikkünkel is hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük