Aminosavak / BCAA

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék nagy molekulák, amelyek különböző típusú aminosavakból állnak össze. Az emberi testben összesen 20 található, és ezek kombinációi alkotják a különböző fehérjéket.
A kategóriát két fő csoportra oszthatjuk: esszenciális és nem esszenciális. Az esszenciálist az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. A nem esszenciális aminosavakat viszont a szervezet maga is elő tudja állítani.
Nagy szerepet játszanak a fehérjeszintézisben, az energiaellátásban, az immunrendszer működésében és más fontos biológiai folyamatokban.

Szűrők mutatása

1–16 termék, összesen 48 db

1–16 termék, összesen 48 db

Az aminosavak a szervezet sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek felépítői, és számos funkciónak alapvető működtetői, mint az immunrendszer vagy a tápanyagok felszívódása. Az aminosavak az izomfehérjék építőkövei is, tehát ezekből épül fel az izomzatod. Számos más funkciót is ellátnak a szervezetedben! Segítik a regenerációdat és energizálnak, így edzés előtt, alatt és után is rendkívül hasznos a fogyasztásuk, ha sportolsz. Mivel a szervezetnek nem kell lebontania, így gyorsan felszívódik és hasznosul.

Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek amino- és karbonsav funkciós csoportokat egyaránt tartalmaznak. Bár több mint 500 aminosav létezik a természetben, messze a legfontosabb a fehérjékbe beépült 22 α-aminosav. Csak ez a 22 szerepel minden élet genetikai kódjában.

Az aminosavak az alapvető szerkezeti funkciós csoportok elhelyezkedése szerint osztályozhatók: alfa- (α-) , béta- (β-), gamma- (γ-) vagy delta- (δ-) aminosavak; más kategóriák a polaritásra, ionizációra és oldallánc csoporttípusra vonatkoznak ( alifás, aciklusos, aromás, hidroxil- vagy kéntartalmú stb.). Fehérjék formájában az aminosavmaradékok alkotják az emberi izmok és más szövetek második legnagyobb komponensét ( a víz a legnagyobb). A fehérjékben betöltött maradék szerepükön túl az aminosavak számos folyamatban vesznek részt, például a neurotranszmitterek transzportjában és bioszintézisében. Úgy gondolják, hogy kulcsszerepet játszottak a földi élet létrejöttében és annak kialakulásában.

Az aminosavakat hivatalosan az IUPAC – IUBMB Biokémiai Nómenklatúra Vegyes Bizottsága nevezte el a fiktív „semleges” szerkezet alapján. Például az alanin szisztematikus neve 2-amino-propánsav, a CH 3 −CH(NH 2 ) −COOH képlet alapján.