Kollagén termékek

A kollagén kiemelkedően fontos szerepet játszik a kötőszövetek szerkezetében és szilárdságában. A kötőszövetek, mint például a bőr, inak, porcok és csontok, mind kollagénből épülnek fel.
A bőr rugalmassága mellett, segíti a haj és köröm szépségét, és támogatja az emésztőrendszert is.

Szűrők mutatása

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

A kollagén az emberi testben a legnagyobb arányban előforduló fehérje. A szervezet ún. „ragasztója”, felelős a bőr, a kötőszövetek, a csontok, az inak, az ízületek és a porcok rugalmasságának és feszességének megőrzéséért. Rostszerű szerkezetét kötőszövet előállítására használják. Ahogy a név is sugallja, ez a fajta szövet más szöveteket köt össze, és a csontok, a bőr, az izmok, az inak és a porcok fő alkotóeleme.

A kor előrehaladtával és az UV-sugárzás növekedésével egyenes arányosan csökken a szervezet saját kollagéntermelése, a szervezet kollagénszintjének csökkenéséhez hozzájárul továbbá a vitaminszegény (különös tekintettel az antioxidáns hatású vitaminokra, pl. A-, C-, E-vitaminok) étkezés. A korai bőrmegereszkedés, valamint a haj és a köröm töredezésének megelőzése érdekében érdemes odafigyelni a kollagéndús táplálkozásra, melyben segítséget nyújthatnak számunkra a különböző étrend- és táplálékkiegészítők.
A kollagén étrend-kiegészítők különféle változatai közül válogathatunk, úgy mint a kollagén por (vízben vagy gyümölcslében elkeverve fogyasztandó), a kollagén ital (mely különböző ízesítésekben elérhető), valamint a kollagén kapszula és kollagén tabletta (mely egyszerűen szedhető, praktikus megoldás a kollagénpótlásra). Ár-hatóanyag arányában a legjobb megoldást a kollagén por és a kollagén italok jelentik.

Mik azok a kollagén-kiegészítők, a kollagén-peptidek és a kollagén-hidrolizátum?
Ha elkezdi nézni a kollagén-kiegészítőket, sok különböző kifejezést fog látni, amelyeket esetleg nem ért. Íme néhány magyarázat…

Kollagén

A kollagén egyfajta fehérje, és a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben. Az izmok, inak, szalagok, bőr, vérerek és kötőszövetek szerkezetének és rugalmasságának nagy részét biztosítja. Az életkor előrehaladtával a kollagénszint csökken, ami hozzájárul az öregedés számos jeléhez, mint például a ráncok és megereszkedett bőr, ízületi fájdalom, merevebb inak és szalagok, valamint gyengébb izmok.

Kollagén peptidek

A peptidek egyszerűen kisebb aminosavláncok, a fehérjék építőkövei. A fehérjék nagyon nagy molekulák. A kisebb darabokra bontott kollagént néha kollagénpeptideknek is nevezik.

Kollagén hidrolizátum. A legtöbb kiegészítőt kollagén peptidként vagy kollagén hidrolizátumként fogja látni. Ezek ugyanazok. A hidrolizátum egyszerűen azt jelenti, hogy a kollagént hidrolizálták, vagy kisebb darabokra, más néven peptidekre bontották. A kollagént hidrolizálják, és peptidekké alakítják a táplálékkiegészítőkhöz, hogy megkönnyítsék a felszívódását és emésztését.

Kollagén kiegészítők

A kollagénnek, kollagénpeptideknek vagy kollagén-hidrolizátumnak nevezett kollagén-kiegészítők olyan étrend-kiegészítők, amelyek ezt a bizonyos típusú fehérjét biztosítják. Kiegészítők nem szükségesek, mivel a szervezet saját kollagént termel, és a legtöbb jól kiegyensúlyozott étrendben van kollagén. A kiegészítőket általában por formájában állítják elő, amelyek íz nélküli folyadékokká oldódnak.

A kollagén-kiegészítők használatának előnyei

A kollagénszint természetesen csökken az életkor előrehaladtával, de az is előfordulhat, hogy a helytelen táplálkozás következtében túl kevés kollagént fogyasztunk. A kiegészítők pótolhatják ezt a veszteséget vagy hiányt.

A kollagéntermékeket többnyire a bőr állapotának és a csontok szilárdságának javítására hozták forgalomba, de ahogy a kutatások egyre több bizonyítékot nyernek, kezdjük látni, hogy a kollagént fitnesz és sportteljesítmény javítására használják.

Szóval, működik? Valóban látható a fitnesz javulása a kollagénbevitel növelésével? A válasz határozott talán. Íme néhány, a kollagén-kiegészítők fitnesz előnyei, amelyeket legalább néhány kutatási bizonyíték támaszt alá.