Kreatinok

A kreatin egy olyan vegyület, amely szerepet játszik az energiaellátásban, különösen a rövidtávú, nagy intenzitású erőfeszítéseknél, például súlyemelésnél vagy sprintelésnél. A testbe természetesen előfordul, és kis mennyiségben megtalálható az élelmiszerekben is, mint például a hús és a hal.
Edzés előtt, és akár után is fogyaszthatod. Fontos, hogy kúraszerűen szedd!

Szűrők mutatása

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

A kreatin növeli a fizikai teljesítményt a rövid, sorozatos, nagy intenzitású mozgás során. Hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek, ahol gyors és azonnali többleterőre van szükség. A legjobb az, ha edzés előtt és után is fogyasztod, hogy valóban a maximális hatékonyságot elérd.

A kreatin a népszerűségét annak köszönheti, hogy növeli a fizikai teljesítményt a rövid, sorozatos, nagy intenzitású mozgás során*, és mindezt mellékhatások nélkül! A kreatin teljesen természetes anyag, a glicin, arginin és metionin aminosavakból épül fel.

A normális kreatin szükséglet kb. 2-3g/nap egy kb. 90 kg ember esetén. Ennek a felét táplálkozással is be tudjuk vinni. A legtöbb kreatint a lazacban (5g), heringben (8g), sertéshúsban (5g) és a marhahúsokban (5g)/1 kg találjuk. A fennmaradó hiányzó kreatint a leggazdaságosabban, kreatin-monohidrát formájában vihető be a szervezetbe. Ezzel a kiegészítővel hatékonyan fokozható a teljes kreatin szint, és fokozza a kreatin-foszfát szintézisét.

A kreatin szedése

A kreatin szedésére kétféle irány létezik. Az egyik, amelyben egy ideig feltöltjük a szervezetünket nagyobb mennyiségű kreatinnal, majd ezt szinten tartva alacsonyabb mennyiségekkel néhány hétig gyakorlatilag kúraszerűen  szedjük.

A másik verzió, amelyben folyamatosan, hónapokig szedünk egy adott mennyiséget.

  • Kreatin kúra: Ebben a verzióban a testsúlyunkat elosztjuk hárommal, és ezt a mennyiségű kreatint kell a feltöltési fázisban napi szinten bevinni, több részletben. Tehát egy 80kg ember esetén 80/3, azaz kb. 27g kreatinra van szükség egy nap, melyet érdemes 3-4 részletben, étkezések között bevinni. A szinten tartás az eredményektől és tapasztalatoktól függ egyénileg, de 2-3 hónap maximum, majd érdemes egy hónap szünetet tartani, majd előröl kezdeni. A szinten tartó fázisban alkalmazzuk a feltöltős szakasz mennyiségének a felét, azaz kb. 13g/nap.
  • Folyamatos szedés, feltöltés nélkül: A feltöltés szükségéről megoszlanak a vélemények. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a szinten tartó mennyiség szedésével kb. 3-4 után ugyanott lesz a szervezetben a kreatin szint, mintha feltöltést alkalmaztunk volna. Gyakorlatilag a feltöltéses rendszerrel egy kezdeti, ugrásszerű fejlődés után állunk be egy lassabb növekedésre és erőszint emelkedésre, míg a feltöltés nélkül kezdettől fogva egy lassabb, de kiegyensúlyozottabb növekedésre számíthatunk.

A kreatint érdemes szénhidrátot tartalmazó étkezések előtt 20-30 perccel szedni. Sok oldalon javasolják, hogy minden adagot szőlőcukorral vegyünk be, így a megnövekedett inzulinreakció segít hamarabb eljuttatni az izomsejtekhez a kreatint. Azonban ez, a fent említett okok miatt nem ajánlott. Felesleges ennyi cukrot bevinni a szervezetünkbe, hiszen tényleg csak azt fogjuk elérni, hogy hízunk, de nem minőségi formában és csalódni fogunk a kreatinban, tévesen. Sokkal ésszerűbb és élhetőbb megoldás, ha a kreatint a rendes, szénhidrátot tartalmazó étkezéseink előtt szedjünk. Egyetlen kivétel van, az edzés utáni turmix, ahol bátran alkalmazhatunk szőlőcukrot. Érdemes a fehérje, szőlőcukor elegy mellé 5g kreatint tenni a turmixba.