Dominó

A Dominó egy népszerű és klasszikus játék.
2-4 játékos között játsszák. A dominókat az asztal közepére helyezzük úgy, hogy a pontok a tetején legyenek, majd összekeverjük őket. Minden játékos ugyanannyi követ vesz el. A köveket ezután minden körben az asztalra helyezik. A köveket csak akkor lehet egymás után elhelyezni, ha a köveken lévő pontok száma megfelel az asztalon lévő kő egy részének.
Az nyer, aki elsőként helyezi el az összes dominóját.

Szűrők mutatása

Mind a(z) 5 találat megjelenítve

Mind a(z) 5 találat megjelenítve

A Dominó játékdarabokkal játszható csempe alapú játékok családjába tartozik. Mindegyik dominó egy téglalap alakú lapka, általában egy vonallal van elválasztva, amely két négyzet alakú végére osztja a lapkát (csempét). Mindegyik vége számos ponttal (más néven pip-nek vagy pontnak nevezik) van megjelölve, vagy üres. A készletben lévő csempe hátoldala megkülönböztethetetlen, vagy üres, vagy valamilyen közös kialakítású. A játékdarabok egy dominókészletet alkotnak, amelyet néha paklinak vagy csomagnak is neveznek. A hagyományos európai dominókészlet 28 lapkából, más néven darabokból, csontokból, sziklákból, kövekből, kártyákból vagy egyszerűen dominóból áll, amelyek nulla és hat közötti pontok számának összes kombinációját tartalmazzák. A dominókészlet egy általános játékeszköz, amely hasonló a kártyákhoz vagy a kockákhoz, mivel egy készlettel számos játék játszható. A dominódarabokat használó szórakozás másik formája a dominófelverés gyakorlata.

Dobozos dominókészlet a 19. század végéről vagy a 20. század elejéről származik.
A dominó legkorábbi említése a Song-dinasztia Kínából való, Zhou Mi (1232–1298) Korábbi események Wulinban című szövegében található. A modern dominó először a 18. században jelent meg Olaszországban, de számos tekintetben eltérnek a kínai dominótól, és nincs megerősített kapcsolat a kettő között. Lehet, hogy az európai dominók egymástól függetlenül fejlődtek, vagy a Kínában tartózkodó olasz misszionáriusok hozták a játékot Európába.