Hogyan válasszunk sátrat kempingezéshez

A családdal vagy barátokkal való autós kemping sokunk egyik kedvenc nyári időtöltése. Akár maga a kemping a fő célunk, vagy akár csak az alaptábor egy közeli tevékenységekhez, ez a cikk segíthet megtalálni a megfelelő sátrat amiben kényelmesen az otthonától távol tölthet el kellemes időt. Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével hasznos és értékes tanácsokat, tippeket adhatunk a megfelelő sátor kiválasztásában!

Sátor háló kapacitása

A sátor kiválasztásakor először válasszon ki egy tetszőleges modellt a sátrazó csoport mérete alapján, és attól függően, hogy szükség van-e további helyekre, akár plusz barátok, felszerelések vagy kutyák számára. Ne feledje azonban, hogy nem létezik olyan iparági szabvány, amely meghatározná a személyenkénti sátorméreteket.

A sátorkapacitás értékelése során általános tanácsunk a következő: Tételezzük fel, hogy szorosan fekszünk egymás mellett. Amennyiben több helyet keres, fontolja meg a sátor kapacitásának minimum egy fővel való megnövelését, különösen, ha Ön vagy szokásos sátortársa(i):

  • nagy emberek
  • klausztrofóbiások
  • éjszaka sokat forgolódnak
  • az átlagosnál több könyöktérrel szeret aludni
  • kisgyermeket vagy kutyát hoznak

Sátrak Szezonalitás szerint

Nagyon fontos tényező, hiszen nem mindegy, hogy milyen sátorral indulunk el a nagyvilágnak, fontos mindig a megfelelő adott tevékenységhez, körülményekhez megfelelő sátrat választani!

3 évszakos sátrak

A 3 évszakos sátrak messze a legnépszerűbb sátrak, könnyű menedékek, amelyeket a tavaszi, nyári és őszi viszonylag mérsékelt éghajlati viszonyokra terveztek. Általában bőséges hálós panelekkel vannak felszerelve a légáramlás fokozása érdekében. A hálós panelek távol tartják a rovarokat (de még így is beengedik a porszerű homokot). A megfelelően felállított, feszes esőzés mellett a 3 évszakos sátrak ellenállnak a felhőszakadásoknak, de nem a legjobb választás tartós vihar, heves szél vagy havazás esetén.

A 3 évszakos sátrak elsődleges funkciói:

  • Szárazon tartsa esőben vagy enyhe hóban
  • Védelmet biztosít
  • Magánélet biztosítása

3- 4 évszakos sátrak

A meghosszabbított (3+ szezon) sátrakat hosszan tartó, 3 évszakos használatra tervezték, alkalmasak nyári használatra, de kora tavaszi és késő őszi kirándulásokra is, amikor mérsékelt havazás is előfordulhat. Céljuk: a szellőzés, az erő és a hőmegtartás egyensúlyát kínálják.

Általában 1 vagy 2 rúddal több rudat és kevesebb hálópanelt tartalmaznak, mint a tiszta 3 évszakos modellek. Ettől erősebbek és melegebbek, mint 3 évszakos testvéreik. A 3-4 évszakos sátrak jó választás azok számára, akik gyakran utaznak kitett, magasan fekvő helyekre. Bár nagyon masszívak, nem annyira megerősítettek a zord téli időjáráshoz, mint a 4 évszakos sátrak.

4 évszakos sátrak

Az erős szélnek és a jelentős hóterhelésnek ellenálló „hegymászósátrak” minden évszakban használhatók. Legfőbb funkciójuk azonban az, hogy szilárdan helytálljanak a rendkívül kedvezőtlen időjárással szemben, főként télen.

Több rudat és nehezebb szövetet használnak, mint a 3 évszakos sátrak. Lekerekített kupola kialakításuk kiküszöböli a lapos tetőtereket, ahol összegyűlhet a hó. Kevés hálós panelt és csapadékelvezetést kínálnak, amelyek közel nyúlnak a talajhoz. Ez akadályozza a szellőzést, és enyhe időben meleget és fülledt érzést okozhat. Ám amikor bús szelek üvöltenek, egy 4 évszakos sátor megnyugtató menedékhelyet nyújthat az Ön számára.

A sátor legfontosabb jellemzői

Ebben a részben megpróbáljuk összefoglalni a sátrak legfontosabb jellemzőit, és azokat kicsit kibontjuk, hogy érthetőbb és hasznosabb legyen mindenki számára!

Csúcsmagasság

Ha szereti, hogy fel tud állni öltözködés közben, vagy élvezi a magas mennyezet légiességét, akkor keressen egy magas csúcsmagasságú sátrat.

A kabin-stílusú sátrak közel függőleges falakkal rendelkeznek, hogy maximalizálják a csúcsmagasságot és az élhető teret (és egyes modellek olyan családnak tetsző tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a térelválasztók és a napellenző, vagy az előszobaajtó, amely így kihúzható).

A kupola stílusú sátrak kiváló erőt és szélfedő képességet kínálnak, mindkettőt értékelni fogja egy viharos éjszakán. Középen magasan állnak, de falaik inkább lejtősek, ami kissé csökkenti az élhető teret.

Sátor padlóhossza

Ha magas vagy (több mint 180cm), vagy több helyet szeretne, fontolja meg 230 cm-es padlóhosszú sátrat (a tipikusabb 200-210cm helyett).

Sátor ajtók

A sátor kiválasztásakor gondolja át a szükséges ajtók számát, valamint azok alakját és tájolását. Ha családjával kempingez, több ajtó segít elkerülni, hogy átmásszanak egymáson az éjféli fürdőszobai szünetekben. A kabin stílusú sátrak általában a legkeresettebbek ezen a területen. Figyelje meg azt is, hogy mennyire könnyű vagy zajos az ajtók cipzáras nyitása és bezárása. Az ajtókon lévő YKK cipzárak jobban ellenállnak az elakadásnak és a törésnek, mint mások.

Sátorrudak 

A sátor rúdszerkezete segít meghatározni, mennyire könnyű vagy nehéz felállítani. Manapság gyakorlatilag minden családi sátor szabadon álló. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség rögzítésre a beállításhoz. Ennek az a nagy előnye, hogy a sátrat felemelheti és áthelyezheti egy másik helyre, mielőtt végleg rögzítené az adott helyen. A szennyeződést is könnyedén kirázhatod belőle, mielőtt összepakolná.

A kevesebb pólus gyorsabb beállítást tesz lehetővé. Könnyebb a rudakat rögzíteni a kapcsokhoz, mint a hosszú rúdhüvelyeken átfűzni. Sok sátor kapcsokat és rövid rúdhüvelyeket is használ az erő, a szellőzés és a könnyű beállítás érdekében. A színkódolt sarkok és rúdkapcsok szintén gyorsabbá teszik a beállítást. Az alumínium oszlopok erősebbek és tartósabbak, mint az üvegszálak.

Esővédő

A sátrakon általában van egy különálló vízálló burkolat, amelyet úgy terveztek, hogy illeszkedjen a sátor tetejére. Használja minden alkalommal, amikor eső vagy harmat várható, vagy bármikor, amikor egy kis extra meleget szeretne megőrizni. A csak a tetőn lévő esővédő több fényt és kilátást biztosítanak, miközben tisztességes esővédelmet nyújtanak. A teljes borítású esővédő maximális védelmet nyújtanak a szél és az eső ellen.

Sátor anyagok

Vásárláskor ügyeljen arra, hogy a magasabb deniersségű szövet előtetők és esővédők masszívabbak, mint az alacsonyabb denierségűek. Ezenkívül a varratszalag és a nagy denier-tartalmú szövetek a sátorpadlón csökkentik a szivárgás esélyét.

Előszoba / tároló

Menedékek vagy napellenzők rögzíthetők egyes sátrakhoz a sáros vagy poros csizmák tárolására vagy védelmére, vagy a csomagok esőtől való távol tartására. A külön megvásárolható esővédő vagy kiegészítő elemek szerves részét képezhetik a sátrának és a túrázásnak.

Szellőzés

A hálós paneleket gyakran használják a sátrak mennyezetében, ajtóiban és ablakaiban. Ez lehetővé teszi a kilátást és javítja a keresztszellőzést a páralecsapódás kezelésében. Forró, párás éghajlathoz nagyobb hálós paneleket keressen.

Belső hurkok és zsebek

Egy lámpás hurkot gyakran helyeznek el a sátor mennyezetének felső közepén a lámpák felakasztására. A sátor belső falain lévő hurkok segítségével ráerősíthet egy hálós polcot (külön kapható általában), hogy távol tartsa a kis tárgyakat a sátor padlójától. Hasonlóképpen, a belső zsebek segítik a sátor rendezettségét.

Guyout hurkok

A jobb minőségű sátrak a sátortest külső oldalán hurkokat tartalmaznak a kötél rögzítésére. Ezek a vonalak lehetővé teszik a nyílások lehúzását – nem csapkolódik a szövet a nagy szélben.

Opcionális sátortartozékok

Talajvédő

Ez egy testre szabott talajvédő (általában külön vásárolható meg), amely a sátorpadló alá kerül. A sátorpadló kemény lehet, de a sziklák, gallyak és kosz végül megteszik a hatásukat és kárt okozhatnak a sátorban. Egy talajvédő cseréje sokkal kevesebbe kerül, mint egy komplett sátor. Ez különösen hasznos azoknál a családi sátraknál, amelyekben nagy a gyalogosforgalom. Ezenkívül a talajvédőket úgy méretezték, hogy pontosan illeszkedjenek a sátor formájához, így nem fogják fel a vizet, mint egy általános talajvédő, amely túlnyúlik a padló szélén. Az így felfogott víz a sátor alatt folyik, és átszivároghat a padlószöveten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük