Mik az evezőpad jótékony hatásai

A legtöbb kardió gép, mint a taposógép, a futópad, a lépcsőzőgép, vagy a bicikli elsősorban az alsótesten található izmokat dolgoztatja meg.
Ezzel ellentétben az evezőgép, vagy evezőpad a felsőtest izmait mozgatja meg, ugyanúgy, mint a kézzel hajtható kerékpár, vagy elliptikus tréner. Azonban sokkal több érv szól az evezőpad javára, mint amikor az utóbbi kettőre gondolunk.


Ha megfelelően alkalmazod az evezőpadot, akkor a hétköznapokban ritkán használt hátizmot, a görgetegeket, a hátsó deltát, a rombuszokat, valamint a gerincmerevítőket tudod edzeni, amelyek mind felelősek az egyenes testtartásodért.

Kiknek ajánlott az evezőpad használata?
Főleg azoknak, akiknek előre buknak a vállai például számítógépes gépelésnél. Rajtuk kívül azoknak is, akik fizikai munkát végeznek és fodrászként, műkörmösként, vagy autószerelőként tevékenykednek. Az ő esetükben a test elülső része a domináns, mint például a mellizmok, az elülső delta, a bicepsz, amely izmok bizony mind rövidülésre hajlamosak.
Nagy segítségedre lehet az evezőpad használata a hanyagtartás következtében kialakuló különböző derék, nyak, váll, és hátfájdalmak enyhítésére, illetve az ezen a területen található az izmok karbantartása. A cél az, hogy megakadályozd az izmok rövidülését az ellentétes irányba végzett kompenzáló edzéssel.

Hogyan használd az evezőpadot?
Az evezőgép használatának számos előnye van. Amellett, hogy az evezőpad helyes alkalmazása támogatja a hátizmodat, a törzsizmok edzését, valamint javítja a tartásod, még az ízületeidet is kíméli.
Az evezőpad használata során ügyelj a helyes testtartásra, hiszen minél görnyedtebb a testtartásod annál jobban „nyomódnak” a belső szervek, nem beszélve a nem kielégítő oxigénfelvételről. Tehát minden egyes ismétlésnél, amikor hátrahúzod a rudat, dolgoznak a hátizmok, a gerincmerevítők, belélegzésnél pedig gyönyörűen kiemelkedik a mellkasod.
Ekkor azt érezheted, hogy jól végzed a gyakorlatokat és dolgoznak a bordaközti izmok, a rekeszizom.
A behúzás szakaszában figyelj a lábtoló mozgására és a visszaengedés során, ha egyenesen tartod magad, a hasfalad és a combfeszítők végzik az ellenállással szemben a fékező munkát.

Konklúzió: Összességében az elmondható, hogy az evezőpad egy nagyon sokoldalú, remek eszköz a felsőtest edzésére. Jó hatással van a szív- és érrendszeredre, az izomzatodra, fejleszti az erő-állóképességedet, ezért az evezőpad használatát érdemes beiktatnod az edzéseidbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük