Kell e futópad alá szőnyeg?

Örökös dilemma a felhasználók és futópad tulajdonosok között, hogy „kell e a futógépem alá talajvédőszőnyeg”? Nos ebben a cikkünkben erre keressük a választ, és boncolgatjuk a témát. Remélem mindenki hasznos tanácsokat tud kigyűjteni magának.

Alátétszőnyeg, talajvédő matrac vagy talajvédőszőnyeg ki hogy ismeri, vagy melyik cég hogy nevezte el, nagyjából ezeken a neveken találkozhatunk ezekkel a futógépek alá való szőnyegekkel. Fontos vagy kevésbé fontos ez nekem? – teszik fel sokan a kérdést. Nos elsőként azt kell eldöntenünk, hogy hol fogjuk használni a futópadunkat. Természetesen több alternatíva is lehetséges, hiszen használhatjuk családi házban, társasházban, fontos a burkolat amin lesz a futógép, járólap, parketta, hajópadló, linóleum, szőnyeg, filc…. stb, fontos kérdés lesz a takaríthatóság, a szomszédok közelsége…, ez mind befolyásolhatja a választ, hogy kell e a futópad alá szőnyeg!

Talajvédő szőnyegek általános tulajdonságai

Napjainkban már ezen termékek közt is igen jelentős árkülönbségek fedezhetőek fel, de kérdés, hogy a drágább tud e annyival többet, mint az olcsóbb. Ezt is kiderítjük az alábbiakban.

Amennyiben megnézzük a talajvédő matracok  tulajdonságait, azért láthatjuk a méretezés beli különbséget, vannak gyártók aki speciális méretet gyártanak saját futópadjaikhoz, és vannak akik általános méretekkel dolgoznak, mert az ő futógépeik nem haladják meg az átlagos méreteket. Itt, ha eldölt, hogy kell nekünk szőnyeg, és átlagfeletti mérettel rendelkezik futópadunk, akkor nagyon nincs választási lehetőségünk, meg kell venni a gyártó által ajánlott méretű szőnyeget. Viszont ha átlagos méretű a futópadunk, akkor válogathatunk több típus, márka közt.

Ami a méretezést illeti (átlag feletti vagy átlag alatti, nincs erre szabvány, átlagosnak hívjuk azt amire sok féle futópad ráfér, mondjuk 200x100cm, de egy kis méretű futópadhoz ami mondjuk csak 160x70cm -es alapterületet foglal el, lehet elég lenne egy elliptikus trénerekhez használt szőnyeg is, ami mondjuk 160x80cm-es. Itt a futópadnak a kis talpai amin áll, azok az max méretektől úgyis beljebb vannak, tehát kényelmesen ráférhet.
Átlag felettinek pedig inkább a 200cmx100cm-nél hosszabb vagy szélesebb modelleket jelentik.

Találkozhatunk vastagságbeli különbségekkel, amik nagyban befolyásolják a hasznosságát, a tartosságát, de még a biztonságot is. Egy vastagabb szőnyeg jobban tudja szigetelni a hangot, tartósabb maga az anyag, és mivel önsúlya is nagyobb ezért kvázi nem tud felpöndörödni, és így nem tud a felhasználó megbotlani benne. Sokan laknak emeletes társasházban, panelban ahol azért a hangok jól tudnak terjedni. Egy futópad önmagában nem hangos, de amikor fut rajt valaki, és mondjuk a talaj nincs rendesen kiszintezve, ott mozoghat a futópad (billeghet, és ez kopogó hangot adhat ki) ez biztos, hogy az őrületbe fogja kergetni a szomszédokat, de ilyen esetkeben a szőnyeg igenis megoldás lehet. A futópadok általában kiadnak az első használatkor (több km-en keresztül, míg be nem kopik) egy „huppogó” hangot, ami lehet a szalagillesztés hangja is, mikor az átfordul a görgőkön. Ezt is megtudja fogni a talajvédőszőnyeg, vagy legalábbis csillapítani.

Itt talán elmondhatjuk, hogy társasházba ajánlatos szőnyeget tenni a futógép alá, az esetleges zajhatások miatt. Családi házban ezek a problémák azért nem jelentenek gondot, mert ott nincs közvetlen szomszédunk, Ikerház esetén már más a helyzet, ott ezt mérlegelni kell, esetleg megbeszélni a szomszéddal, hogy mennyire hallatszik át a futópad hangja.

Említettem az előzőekben a burkolatok fontosságát is!

A futópad alapvetően 2-4 kis talpon és hátul két keréken szokott állni. A talpakat tudjuk szintezni, és ezek a talpak kb 2cm átmérőjűek, tehát a futópad súlya, és a felhasználó súlya ezen a 2-4 + 2 keréken támaszkodik fel. A súlyponteloszlás nagyon kis felületre koncentrálódik, így az a padlóban tud karcolódásokat, benyomódásokat okozni! Ezt mindenképp mérlegeljük vásárláskor! Amennyiben linóleum, fa parketta, hajópadló vagy egyéb puha felületre helyezi, akkor ajánlatos szőnyeget tenni a futópad alá.
Az Ön lakásában kő (járólap, beton, vagy egyéb kőszerű) burkolat van, akkor azért ajánlott, mert pl egy járólapon elcsúszhat a futógép, vagy esetleg sérülést okozhat.
Fontos, hogy a talajvédő szőnyegnek csúszásmentesnek kell lennie, hiszen ha letesszük és futás közben elmozdul a futópadunk, az nem túl biztosnágos.
Nem esett szó még a szőnyegekről és vagy ipari filcekről, talán ez az eset, amikor azt mondhatjuk, hogy ha van alsó szomszédunk, akkor talán érdemes lehet, de ha nincs akkor maximum a takarítás miatt lenne csak értelme, hiszen a szőnyeg kis szálai könnyedén a futópadba kerülhetnek, talán még gyorsabban is mint a kő vagy fa/faszerű burkolatok esetében. Itt kárt talán nem tud okozni a szőnyegben, bár lehetnek benyomódások rajt.

Említettem a takarítást is, ez azért fontos, mert a futópad szőnyeg nélkül könnyebben felszívhatja a padlóról az esteleges koszt (haj, szőrszálakat, port, egyéb koszt) és mindez bekerül a motortérbe, idővel lerakódik, és akár tűzvelyés is lehet, de károsodást is okozhat a motrotérben és a szőnyegben is. A futószalagokat szilikonozni kell, és az említett kosz és a szilikon összetud ragadni, ami csomóssá teheti a szalagok alját, ez hangosabb működéshez, és esetleges meghibásodáshoz vezethet. Karbantartásoknál, ha lecsöppenik a szilikon, vagy teflon olaj, akkor az nem okoz kárt a szőnyegben, ellenben az adott burkolaton, lehetséges. (ez persze nem biztos, burkolat függő)

Összességében azt hiszem kimondhatjuk, hogy ajánlatos talajvédőszőnyeget tenni futópadok alá! Praktikus kiegészítők, melyek elsősorban a lakás környezeti védelemére, a futópad védelmére, és az esetleges zajhatásokra vannak pozitív hatással. Nem utolsó sorban az esetleges talajegyenletlenségeket is ki tudjuk küszöbölni vele, persze csak bizonyos mértékben!

Bízom benne, hogy hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni Önöknek! Természetesen amennyiben maradt nyitott kérdés Önben, akkor ne habozzon, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, akik szívesen segítenek annak megválaszolásában!

Nézzen szét kínálatunkban, hiszen rengeteg terméket találhat, akár akciós árakon is! Használja ki hűségkedvezményünket, és vásároljon kedvezőbben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük