Mire jó egy elliptikus tréner napjainkban

Az angolul crosstrainer-nek, magyarul pedig elliptikus tréner-nek nevezett kardió gép az egyik legismertebb fitneszgép az edzőtermekben, illetve otthoni használatra is sokan vásárolják.
Azonban mielőtt kiválasztod a legjobb elliptikus trénert, érdemes tisztában lenned a crosstrainerek fajtáival azért, hogy edzés közben a maximumot hozd ki magadból.

Annak érdekében, hogy az edzés hatékony legyen, kerüld el a tipikus hibákat és mindig ellenőrizd le, hogy te mindent helyesen csinálsz-e a kardió gépeddel.

Állóképesség fejlesztése elliptikus trénerrel
Egy crosstrainer vásárlása a kardiovaszkuláris állóképesség szempontjából kitűnő választás, hiszen az állóképesség fejlesztése alapvetően a megemelkedett pulzus révén érhető el.

Kétféle módon tudod az elliptikus tréneren befolyásolni a pulzusod:

  1. Az erőnlétednek és céljaidnak megfelelően tudod beállítani az ellenállást.
  2. Be tudod azt is állítani, hogy mennyire intenzíven dolgoztasd meg a karodat: ha aktív karmunkát társítasz a lábhajtó munkájához, akkor magasabbra tudod tornázni a pulzusszámot. Ekkor bátran használhatod a mozgó fogantyúkat. Ha alacsonyabban szeretnéd tartani a pulzusodat, akkor használd a stabil kapaszkodót, így a karod passzív marad.

Milyen szempontok alapján érdemes elliptikus trénert választani?
Számtalan modellt találhatsz a hazai webáruházakban, de a minőséget, a stabilitást és a tartósságot vásárlás előtt érdemes személyesen kipróbálnod ahhoz, hogy a legjobb elliptikus trénert válaszd ki magadnak. A szaküzletekben részletes tájékoztatást kaphatsz személyesen a szakemberektől.

Adunk néhány hasznos tippet mi is:

  • Ügyelj arra, hogy nagyobb testsúly esetén az ehhez megfelelően terhelhető crosstrainert válaszd vásárláskor.
  • Az sem mindegy, hogy milyen magasságú és testalkatú vagy. A hosszabb végtagokkal és nagy lépéshosszal kényelmetlen lehet egy átlagosabb modell, hiszen nem tudod benne felvenni a megfelelő alaphelyzetet, és a túl rövid lépéshossz korlátozza az edzés intenzitását is.
  • Számos kényelmi funkciót kínálnak már a mai modellek. Például a lépéshossz mellett a dőlésszöget is be tudod állítani. A dőlésszögek alapvetően különbözők lehetnek. A túlságosan döntött szerkezetű gépeket sokan nem kedvelik, mert túl nagy erőfeszítést kell így kifejteniük.
  • Fontos szempont lehet az is, hogy ha komolyabb pulzuskövetést szeretnél végezni, akkor az elliptikus tréner kiválasztásakor ellenőrizd le, hogy mennyire megbízható a pulzusmérése, illetve, hogyan lehet összekalibrálni egy okosórával.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük