Hogyan tudod megmérni a pulzusodat?

A pulzusod mérésére alkalmas lehet egy vérnyomásmérő vagy akár az okosórád is. Azonban te magad is kitapinthatod és számolhatod a pulzusodat. Ebben a blogcikkünkben most leírjuk hogyan!

Hogyan tudod megmérni a pulzusodat?

A kardiológus szakemberek is azt javasolják, hogy ha nincs a közelben eszköz és úgy érzed, nagyon gyorsan, erősen ver a szíved, akkor ez a legjobb módszer a pulzusod mérésére.

Hogyan kell pulzust számolni?

A szívverés okozta pulzálás ez erekben a test bizonyos pontjain könnyebben érezhető, főleg ott, ahol a nagyobb artériák közelebb futnak a bőrhöz. Legkönnyebben a nyakadnál és a csuklódon tapinthatod ki a pulzusod, bár a könyököd belső felén, a térdeid alatt, illetve a halántékodon is kitapinthatod egy kis keresgélés után.

Úgy kell eljárnod a csuklódnál, hogy a tenyereddel felfelé fordítod a kezedet, majd kimérsz kb. kétujjnyi távolságot a csuklód vonalától, a hüvelykujj vonala felé. Ha sikerült kitapintanod a pontot, legkönnyebben a másik kezed hüvelykujjával érezheted a szívverésed ritmusát.

A pulzusod a nyakadon is viszonylag könnyen kitapintható. Ehhez a mutató- és középső ujjadat egymás mellé téve, az állkapcsod alatt, kb. az ötös-hatos fog alatti területen kell próbálkoznod.

Amikor megtaláltad a megfelelő pontot, fogj egy másodpercmutatós órát, és számold a szívveréseket pontosan egy percig, vagy 30 másodpercig számolva szorozd meg a kapott értéket kettővel.

Milyen pulzus tekinthető normálisnak?

Általában a percenkénti 60-80 közti pulzus tekinthető normálisnak. Ha te ennél rendszeresen magasabb pulzust mérsz, ha esetenként ez kiugró, vagy fokozatosan egyre magasabbra emelkedő pulzust tapasztalsz, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod magadat egy kardiológussal.

Ha magas a pulzusod, akkor számos betegség állhat mögötte például:

  • kezeletlen magas vérnyomás,
  • vashiányos vérszegénység,
  • egyes szívbillentyűt vagy más, szívet érintő problémák,
  • pajzsmirigy- vagy más hormonális betegségek,
  • egyes szervek súlyos betegségei.
  • Érdemes azt is tudnod, hogy lassan, vagy fokozatosan is emelkedhet a pulzusod például olyankor, amikor a dohányzol, alkoholt fogyasztasz, vagy akár akkor is, amikor nem kiegyensúlyozott az étrended és nem mozogsz eleget.

Te foglalkozol az egészségeddel és rendszeresen edzel? Ha még nincs otthon fitneszgéped, akkor nézz körül választékunkban!

Előző blogcikkünkhöz klikkelj ide: a formás alak eléréséhez probáld ki ezt a négy gyakorlatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük