Hogyan kell helyesen biciklizni

Már az általános iskolában megtanuljuk az egyik legelső hasizom gyakorlatot, amely a háton végzett fekve biciklizés. Ez a gyakorlat nagyon hasznos a törzs izmainak erősítésére, de ha rosszul végzed, akkor nem lesz hatásos. Ebben a blogcikkünkben megmutatjuk a leggyakoribb hibákat.

Azt mondják a személyi edzők, az a leggyakoribb hiba, amikor túl gyorsan végzed a biciklizést, vagy a hasizom nem dolgozik edzés közben. Ez a fajta gyakorlat nagyon hatékony tud lenni, de tízből nyolc ember nem helyesen végzi.

A helyes biciklizéshez az kell, hogy a jó kiinduló testhelyzetre koncentrálj, a helyes kivitelezésre, valamint arra, hogy a céljaidnak megfelelő biciklizést végezd.

Ha helyesen végzed, a derekad a padlón van, akkor a hasizom minden része bekapcsolódik a mozgásba. A helyesen végzett biciklizés alapja, hogy annyira megfeszíted a hasizmokat, hogy az alsó háti szakasz – szinte belepréselődik a padlóba. Ezt az egész gyakorlat alatt tartanod kell.

Így kell helyesen biciklizni!

  1. Feküdj le a padlóra a hátadra, a kezeid legyenek a fejed mögött.
  2. Hajlítsd a térdeidet egészen addig, amíg a csípők merőlegesek nem lesznek a padlóra.
  3. A derekadat préseld a padlóba erősen, majd nyújtsd ki az egyik lábadat egyenesen előre anélkül, hogy megérintené a padlót.
  4. Ezalatt a másik térdedet húzd fel és közelítsd az ellentétes könyöködhöz.
  5. Emeld fel és fordítsd a könyöködet a térded felé, a vállad felemelkedhet a padlóról.
  6. Válts oldalt és ismételd folyamatosan a mozgássort.
  7. Ha azt veszed észre, hogy az alsó háti szakasz homorít, vagy eltávolodik a padlótól, akkor a biciklizés nem dolgoztatja meg a hasizmaidat. Sajnos ez feszültséget generál a hátadban, ami hátfájáshoz is vezethet.

Ne siess, hiszen a lassan, kontrolláltan, lassú tempóban végzett otthoni biciklizés, akkor lesz a leghatékonyabb, ha egy-két másodpercig tartod a láb nyújtott helyzetét, mielőtt visszahúznád.

Éppen szobakerékpárt keresel otthoni zsírégetéshez? Nézz körül a Vitalforce.hu kínálatában, hiszen nálunk csak minőségi szobabicikliket, edzőgépeket, futópadokat találsz, remek ár/érték arányban!

Múltheti blogcikkünket olvastad már? Ha nem, akkor kattints ide: Pilates tornával a görnyedt testtartás ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük