Miért olyan népszerű a HIIT edzés

Múltheti blogcikkünk témája a legjobb fogyás tippek voltak, ma pedig a HIIT edzésről olvashatsz.

Ha mostanában túl sokat lazsálsz és látod felkúszni a kilókat, akkor éppen itt az ideje az otthoni izomépítésnek. Tudd meg, hogyan építhetsz izmokat HIIT edzéssel!

Mi az a HIIT edzés?

A High-Intensity Interval Training, vagyis a HIIT edzés rövid, de intenzív mozgásos és rövid pihenőszakaszok ciklikus ismétlődésére épülő edzésmódszer.
Intervallum edzésnek is hívják, amely azért olyan népszerű világszerte, mivel a HIIT edzés
időtakarékos, ugyanakkor egy hatékony mozgásforma. Ha az intervallum edzést megfelelően kiválasztott feladatokkal kombinálod, akkor minden edzettségi szinten érezheted a jótékony hatását az izmaidra.

Hogyan végezd helyesen a HIIT edzést?

A HIIT edzés általában kevesebb mint 30 percet vesz igénybe összesen, mivel az anaerob energiarendszereket használja, amelyeket általában rövid, éles sorozatokhoz használnak.

Az időtartamok a HIIT edzést végző személy aktuális edzettségi szintjétől függ. A hagyományos HIIT edzés úgy néz ki, hogy legfeljebb 20 másodpercig végzed a feladatokat, majd legfeljebb 10 másodpercig pihensz.

Azonban az edzési erőfeszítések intervallumai általában 20 és 45 másodperc között mozognak, de nem hosszabbak 75 másodpercnél, ekkor már az aerob rendszer beindul.

A HIIT edzések javítják az állóképességet, fejlesztik az egész testet, valamint javítják a glükóz anyagcserét.

A HIIT-re nincs konkrét képlet. A szív- és érrendszeri fejlettségtől függően a mérsékelt intenzitás olyan lassú is lehet, mint a gyaloglás.

Melyik a leghatékonyabb HIIT edzésterv?

Az intervallum edzés alatt legfontosabb a munka és a pihenés megfelelő arányának beállítása. Például 2:1 munka/pihenés arány esetén 30-40 másodperces kemény sprintet válthatsz fel 15-20 másodperces kocogással, vagy gyaloglással.

A teljes HIIT munkamenet 4-30 perc között is lehet, ami azt jelenti, hogy maximalizálhatod az időkorlátok által korlátozott edzést. Használhatsz stopperórát a körök számolására, illetve a HIIT edzés intenzitásának a fenntartására.

Éppen otthoni futógépet keresel HIIT edzéshez? Ne keresgélj tovább, hiszen nálunk csak profi futógépeket találhatsz, elérhető áron!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük