Mikor hogyan és mennyit edzhetsz szülés után

Szülés után is lehet mozognod, hiszen ez nem tilos, sőt kifejezetten ajánlott. A szakértők is azt ajánlják, hogy a testileg és lelkileg is fárasztó időszakban is sportolhatsz, persze érdemes észben tartanod néhány szempontot. Nézzük meg, melyek ezek a szempontok!

Edzés a szülés utáni első hetekben

Ha, sem a gátseb, sem pedig az esetleges császármetszésből adódó fájdalmak nem akadályoznak meg téged abban, hogy mozogj, akkor már az első hetekben érdemes lehet beiktatni egy kis sétát a parkban.

Amikor a babakocsiban tolod a kisbabádat, mindig figyelj oda a helyes testtartásra, melyet a tolókar megfelelő beállításával kontrollálhatsz.

Abban az esetben, amikor magadra kötve hordozod a kicsit, feltétlenül tartsd be az adott hordozó szabályos megkötési módját és az ajánlott maximum időket. Ezáltal valóban ergonomikus és kényelmes lesz számotokra az így eltöltött közös idő.

Néhány alapvető átmozgató gyakorlatot és nyújtásokat is bevethetsz, amikor már fáj a nyakad, a derekad, illetve a hátad a cipeléstől és a szoptatástól.

Edzés 6 hét után

Akár természetes úton, akár császármetszéssel hoztad világra csemetédet, a szülész orvos általában 6 hét elteltével engedélyezi a sportolást.

Bármennyire is égsz már a vágytól, hogy sportolj, nagyon lényeges a fokozatosság elvét követve, belevágni az otthoni edzésekbe.

Mivel a terhességed alatt a relaxin nevű hormon felpuhította az ízületeket, így terhelhetőséged még nem lesz a régi. Ugyanis a szülést követően rendeződik vissza a méh, valamint a szalagok. Mivel ebben az időszakban regenerálódik a hasizomzatod, a medencéd, a törzsed stabilizációja még hagyd ki a futást, a kocogást.

Ha van rá lehetőséged, akkor válaszd például a gerinckímélő gyorsgyaloglást, vagy ha még nincs neked otthon, akkor szerezz be egy ellipszis trénert, mellyel kímélheted az ízületeidet a kinti futás helyett.

Mire figyelj oda 8-9 hónap után?

Ha a biológiai szempontokat nézzük, akkor nagyjából 8-9 hónapot kell várnod arra, amíg a tested regenerálódik a szülés után.
Addig légy türelmes a testeddel szemben és gondosan tervezd meg az étkezésed, valamint vezess be fokozatos edzéseket, sokoldalú mozgásformákat, melyek segítik a terhesség-szülés-felépülés embert próbáló időszakát.

Múltheti blogcikkünkhöz látogass el ide: Így adhatsz le 8-10 kilót tavaszig!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük